NYHETSBREV JUNI 2021

Sjösättningen är klar och hamnen är återigen fullbelagd med drygt 300 båtar. I år har vi nöjet att ha fler nya hamnliggare än vanligt då några båtägare valt att inte uppfylla kravet på sanerade båtbottnar och istället sagt upp sin hamnplats.
Den 3 juni städades varvet av ett stort antal medlemmar så att det återigen ser snyggt och prydligt ut. Blomkrukorna är nu på plats och vi kan nu alla se fram emot en skön sommar med sol, båt, bad och värme.

Bastun
Bastun har blivit en succé och gett många positiva gensvar. För närvarande tvingas vi hålla bastun stängd p.g.a. en läckande avloppsledning vid Höglandet (se hemsidan och nedan). I dagsläget skulle den varit fullbokad två veckor framöver. Vissa uppstartsproblem har det varit men vi korrigerar och justerar så snart det dyker upp. Bokning sker i Gula Huset och där finns boknings- och ordningsregler. Bastun startar ca en timme innan passet börjar, så när du kommer ner är det varmt och skönt redan. Du hittar mer information om bastun på hemsidan.

Bad i området avrådes
I början av juni gick en avloppsledning vid Höglandet (Djävulsklipporna) sönder och ett mycket stort utsläpp skedde. Arbete pågår för att reparera skadan och det kommer enligt uppgift pågå under hela juni månad. Utsläppet kräver en stor arbetsinsats och innebär ett omfattande saneringsarbete vilket gör att Stockholm Vatten och Avlopp avråder från bad i vårt område tillsvidare. Hemsidan uppdateras så snart det är badbart igen och då öppnas bastun för bastubad.

Rensning bland segeljollar och kajaker
I höst kommer vi göra en rensning bland segeljollar och kajaker på varvsområdet. De som betalt sin årsavgift i tid har erhållit en märklapp. Se till att den sitter synligt markerad på segeljollen/kajaken eller att det finns någon annan märkning med namn och telefonnummer.
De jollar och kajaker som per sista augusti 2021 inte är märkta kommer vi avlägsna därifrån och anmäla till Polisen som hittegods enligt Lagen om hittegods. Vet du om att du har en segeljolle eller kajak som inte ligger på en betald plats ber vi dig att snarast avlägsna den därifrån, alternativt ansök om plats via Mina Sidor snarast.

Onsdagsseglingarna
Laserseglarna som tidigare träningsseglat under pandemin har nu äntligen kunnat återuppta kappseglingar. En stor samling seglare möts på några eftermiddagar i veckorna och seglar sen ut på Mälaren i vattnet mellan Ålsten och Mälarhöjden. Är du intresserad men inte har en Laser så är du alltid välkommen ner och prata med någon av seglarna.

Hemsidan
Hemsidan har fått ett lite ändrat utseende och utökat innehåll som förhoppningsvis ska göra det lättare att hitta det som eftersöks. Nu finns bl.a. en sökfunktion som ska underlätta att hitta rätt information. Den uppdateras och kompletteras löpande med mer information för att få den så komplett som möjligt. Synpunkter på saknade uppgifter m.m. mottages tacksamt med ett mail till info@alstens.nu

Mina Sidor
Har du inte loggat in på Mina Sidor så gör det för att se över dina kontaktuppgifter m.m. Det är en del av ett administrativt system som utvecklats av Svenska Båtunionen och som vi använder oss av. Enklast är att gå in på vår egen hemsida och klicka på länken Mina Sidor. Logga in med de uppgifter du fått tidigare. Du kan läsa mer om hur du gör och vad du kan finna där under fliken Mina Sidor. Har du glömt ditt lösenord får du ett nytt under Glömt lösenord på inloggningssidan. Arbetsplikt, nattvakt och Gula Huset bokar du via Mina Sidor och då får du en påminnelse innan aktiviteten sker.

Nytt tak på mastskjulet
Äntligen kommer mastskjulet få ett nytt tak så det inte regnar in och skadar byggnader och det som förvaras därinne. Vi fick skjuta upp detta p.g.a. covid-19 förra året men nu kommer det bli utfört. Vi beklagar de eventuella störningar det kan medföra runt byggnaden och då framför allt den populära sol- och rastbänken på framsidan.

Diverse ”pekpinnar” och råd

  • Bad i hamnbassängen är inte tillåtet och det gäller särskilt vid inloppet mellan pontonen och 400-bryggan (där scouterna har båtar). Ser ni badare där, framför allt ungdomar, så upplys dem om detta. Det är för deras egen säkerhet för det är svårt för båtförare att se badande, framför allt där det inte förväntas. Detsamma gäller vid bad från Pontonens utsida.
  • De räddningsstegar som finns på Pontonen är räddningsstegar och inte avsedda som badstegar. Det finns kättingar och vattenledningar som lätt skadar/skadas vid annan användning.
  • Kolla dina förtöjningar och fendrar med jämna mellanrum så varken din egen eller grannens båt riskerar att bli skadad.
  • Anmäl dig till nattvakt, det är det absolut mest effektiva medlet mot inbrott eller skadegörelse i våra båtar och i hamnen. Gör det via Mina Sidor. För närvarande har vi inte noterat stölder i hamnen i år.
  • Kolla dina elanslutningar och elsladdar. Se El under fliken Säkerhet och Miljö på hemsidan för mer information om vad som gäller vid elanslutning i hamnen.
  • Ser du någon som förtöjt på utsidan av Pontonen så avråd dem från detta. Bryggan är inte avsedd för detta och svall från passerande riskerar att framför allt skada båten mycket illa.

Ordförande har ordet
Ordförande befinner sig på längre segling på västkusten och i Norge och hälsar att hon önskar att alla nyttjar sina båtar och får njuta av en skön sommar.