NYHETSBREV APRIL 2022

När detta skrivs har det åter snöat och kylan håller i sig. Vi alla hoppas dock att detta nu är sista gången och att värme och sol dominerar väderleken framöver.

alstensbs.nu → alstensbs.com
Som många av er säkert märkt så har vi i vinter haft problem med vår hemsida. Vi har därför beslutat att omgående övergå till alstensbs.com som skall vara en stabilare och bättre adress. Den gamla lever vidare men kommer fasas ut så småningom. Detta berör inte vår mail utan den är fortsatt oförändrad info@alstensbs.nu!

Årsmöte 24 mars
På årsmötet samlades drygt 20 medlemmar. Det var ett ovanligt lågt deltagande vilket kanske kan förklaras av en viktig fotbollsmatch samma kväll samt platsen för årsmötet. Nästa år hoppas vi att en pandemi eller annat inte sätter käppar i hjulet utan att vi i god tid kan planera och hitta en lokal i vår närhet. Årsmötet är en av de få tillfällen du som medlem ges möjlighet att påverka vår verksamhet så den blir ännu bättre. Protokoll från årsmötet kommer att finnas som ett dokument på Mina sidor.

Sjösättning
Sjösättningen fick p.g.a. kallt väder med sen islossning en trög start, men är nu igång som planerat. Ha koll på sjösättningsdatum för den sektion där din båt ligger. Det finns information på anslagstavlan vid grindstugan och på hemsidan om tider för sjösättning/sektion. Båten ska vara klar måndagen den vecka som anges. Häng en fender i fören när båten är klar för sjösättning. Du kan även maila eller sms:a ÅMT när ni är klara för sjösättning. Tänk även på att inte ställa bilen i vägen för sjösättningsarbetet.

Nya y-bommar
Vi har i vinter ersatt några hamnplatser som har pålar med nya y-bommar. Det är 5 platser på 200-bryggan som nu blivit 4, lite rymligare platser och med y-bommar. Pålarna kommer tas bort så snart vädret tillåter.

Miljöinspektion
Vi har haft inspektion av Stockholms Stads miljöförvaltning. Den föranledde inga anmärkningar eller synpunkter på vår verksamhet. Däremot noterade de att ett flertal båtägare har dunkar med blåfärgad vätska för att hålla täckningen på plats, vilket enligt Stockholms Stads miljöregler inte är tillåtet. Sådana behållare får endast innehålla vatten. Fyll inte fullt på hösten så finns utrymme för expansion när vattnet fryser.

Märketiketter
Varje båt/objekt i klubben skall vara märkt med en etikett, placerad väl synlig från bryggan, med information om ägare, båttyp samt hamn- och/eller varvsplatsnummer. För de som har båt på varvet ombesörjer ÅMT att etiketten sätts på plats vid sjösättningen. Övriga får etiketten hemskickad per post och får själv sätta på den på båten. Etiketten underlättar identifieringen av ägaren vid eventuell akut händelse och vid kontroller av att rätt båt ligger på rätt plats.

6 juni-firande
Äntligen kan vi se fram emot att återuppta den gamla fina traditionen att tillsammans fira nationaldagen i vår hamn. Vi är i planeringsstadiet och ser gärna att några frivilliga utanför styrelsen kan hjälpa till med planering och genomförande (klassas som arbetsplikt). Skicka ett mail till info@alstensbs.nu

ÅBS på Instagram
Vi har öppnat ett instagramkonto för ÅBS som heter alstensbs. Där publicerar vi bilder och händelser från hamn och varv som kan vara av intresse för er medlemmar. Meningen är att det ska vara lite mer dagsaktuellt än hemsidan.

Stölder på varvet
Vi hade i vintras ett inbrott via staketet mot ängen och resultatet blev, vad vi känner till idag, tre stulna motorer och skadegörelse på både båtar och staket. Vi i styrelsen har olika tankar och idéer om hur vi som båtklubb kan försvåra och förhindra något liknande. Som enskild båtägare finns naturligtvis alltid möjligheten att ta bort stöldbegärligt gods vintertid, men å andra sidan kan det vara mycket besvärligt. För att skydda sig mot motorstölder har vi av medlemmar och andra klubbar fått höra positiva erfarenheter av spårsändare i motorerna, särskilt de man monterat in själv på en plats som ingen annan känner till.

Tips, råd och”pekpinnar”
– Släng rätt sak på rätt plats. Läs på skyltarna i miljörummet vad som ska läggas i respektive kärl.
– Ta bort skräp och annat från platsen där din båt stått under vintern.
– Se till att det finns förtöjningslinor på båten eller på hamnplatsen.
– Täckningsmaterial kan du förvara i båtskjulets fack 1 och 2 (räknat från varvsgrinden).

Ordförande har ordet
Det började så bra men vädret kan vi inte bestämma över. Isen la sig igen i hamnen och det blev för kallt för en del rustningsarbete. Hur irriterande det än kan vara är det lite befriande att inte kunna bestämma allt. Det brukar vara likadant på sommaren. Midsommarfirande iförd regnställ under en presenning. En trist väntan på att en kuling ska gå och lägga sig som vi säger på min båt. Ibland stämmer dock allt och det blir helt fantastiskt.

Jag har laddat för trist väder. Röda Korset säljer tio pocketböcker för en krona. Dessutom hittade jag nya upplagor av Trivial Pursuit och Geni nästan gratis. Vi gillar frågespel ombord. Ett väldigt annorlunda kortspel jag kan tipsa om är Dominion.    

Närmast väntar förhoppningsvis sköna kaffe- och lunchpauser i solen vid mastskjulet. 

Med vänlig hälsning

Styrelsen

Ålstens Båtsällskap