NYHETSBREV MAJ 2022

Sjösättningen är i skrivande stund inte helt klar men snart kommer hamnplan vara klar för årets Bryggfest 6 juni.

Bryggfest 6 juni
Nu känner vi att det är återigen möjligt att träffas i större skaror, dock med fortsatt försiktighet, och därför öppnar vi grindarna den 6 juni klockan 18:00. Du bjuds på en välkomstdrink med lite tilltugg och sedan en lätt buffé men tag med egen dryck.Till skillnad från tidigare år vill vi att du anmäler dig till festen på hemsidan (Verksamheter-Bryggfest 6 juni). Festen fortsätter med levande musik och dans samt mycket bryggsnack.

Seglarskola
Vi kommer i år att arrangera en seglarskola mellan den 19 – 23 juni. Det är ett dagläger mellan kl 9:00 och 16:00 för barn åtta år och uppåt och kostar 2.500 kr och i det ingår även ett medlemskap i ÅBS för 2022. Vissa är nybörjare och andra har kanske varit med på läger i Ålstenshamnen, andra läger eller seglat med föräldrar tidigare. Seglingen anpassas efter vädret och deltagarnas förmåga och vi kommer segla Optimist. Grundläggande simfärdigheter (200 m) är ett krav. Samma dag vi öppnade för anmälan var samtliga platser fyllda. Glädjande för de som hann men tråkigt för andra då det uppenbarligen är många fler som önskat att delta.

Bastun
Bastun har trots badavrådan använts flitigt i vinter. Nu blir det ännu bättre när temperaturen i både luft och vatten sakta stiger. Kom ihåg att avboka om du inte nyttjar en bokad tid. Framför allt helger är bastun välbesökt. Bokning sker i Gula Huset och där finns boknings- och ordningsreglar. Bastun startar ca en timme innan passet börjar, så när du kommer ner är det varmt och skönt redan. Du hittar mer information om bastun på hemsidan.

Nattvakt
För alla er som har hamnplats tipsar vi om att passa på och boka din nattvakt nu under den ljusa delen av sommaren. Det är en uppgift som gagnar alla hamnliggare och minskar risken föl stölder och skadegörelse i hamnen och i våra båtar.

Trailer och trailerbåtar
Ni som har trailerplats eller trailerbåt kan åter ha dem på anvisade platser på varvet under tiden 1 juni .– 15 september. Önskar du sådan plats kan du ansöka om detta på Mina sidor. I dagsläget finns inga lediga platser då antalet är starkt begränsat.

Dunkar med färgad vätska
Vid Miljöförvaltningens inspektion i april påpekades att dunkar som används som tyngder till vintertäckning endast får innehålla vatten, ingenting annat Vi har därför lovat att informera samtliga varvsliggare om detta och påtala att detta nu gäller för hela varvet fr.o.m. upptagningen i höst. Har du dunkar med annan vätska se till att tömma dem i avsedda kärl i miljöstationen eller på annat ställe. Det fungerar bra med bara vatten så länge man inte fyller dunkarna fullt. Vattnet måste kunna expandera när det fryser.

Soptunnan
Soptunnan vid Grindstugan är avsedd till hushållssopor för er medlemmar, när ni t.ex kommer hem från en båttur, och för ÅMT. Vi har inte hämtning av grovsopor så därför måste du ta hand om allt annat själv på samma sätt som hemma och lämna till återvinningen eller liknande.

Lägg framför allt inte i sopor så att locket inte kan stängas. En överfull soptunna lockar till sig fåglar och diverse skadedjur som ingen av oss önskar ha på området.

Diverse ”pekpinnar” och råd

  • Bad i hamnbassängen är inte tillåtet och det gäller särskilt vid inloppet mellan pontonen och 400-bryggan (där scouterna har båtar). Ser ni badare där, framför allt ungdomar, så upplys dem om detta. Det är för deras egen säkerhet för det är svårt för båtförare att se badande, framför allt där det inte förväntas. Detsamma gäller vid bad från Pontonens utsida.
  • De räddningsstegar som finns på Pontonen är räddningsstegar och inte avsedda som badstegar. Det finns kättingar och vattenledningar som lätt skadar/skadas vid annan användning. Läckagen i våras orsakades bl.a. av detta. Mitt på Pontonen finns nu en räddningsstege monterad på en Y-bom. Det är en test som vi gör för att se om det är ett bra alternativ på insidan av Pontonen.
  • Kolla dina förtöjningar och fendrar med jämna mellanrum så varken din egen eller grannens båt riskerar att bli skadad.
  • Ser du någon som förtöjt på utsidan av Pontonen så avråd dem från detta. Pontonen är inte avsedd för detta och svall från passerande riskerar framför allt att skada båten mycket illa.
  • Utanför hamnen är det max 12 knop. Kör gärna långsammare så svallen är små och inte kommer in i hamnbassängen och sliter på förtöjningar och bryggor.

Ordförande har ordet
Jag brukar skriva om att visa varandra hänsyn på sjön. Det gäller även i hamnen. Vi använder sunt förnuft, visar varandra hänsyn, erbjuder hjälp om det behövs och har en hövlig ton mot varandra. Nedan följer några exempel på det.

Den brygga som ligger i anslutning till telferkranen kallas utrustningsbryggan. Den ska användas till tillfällig kortare förtöjning i samband med på- och avmastning, i- och urlastning och liknande. Den ska inte användas till annan förtöjning. Är det inte så mycket som ska lyftas in i båten finns det kärror att använda för att köra till sin hamnplats.

Hamnbassängen vid mastkranen ska bara användas av den som använder mastkranen. Det ska gå att spänna ut båten med linor över till andra sidan. Det går inte om det ligger en båt där. Dessutom är det direkt olämpligt att ligga där när annan mastar av eller på. Det kan hända och har hänt att en mast slår runt på grund av fel tyngdpunkt vid lyftet.

Den som ska masta på ska inte lägga sig vid mastkranen förrän masten är klar för påmastning. Det kan finnas annan båt som kan använda mastkranen under tiden, kanske bara för att korrigera vindex eller andra snabba arbeten. Den som ska masta av behöver inte ligga vid mastkranen för att ta av segel, bom mm. På helgerna kan det vara många som vill ha tillgång till mastkranen. Ett tips är att välja en eftermiddag eller kväll en vardag i stället. Nu på våren är det ljust länge.

Det är nästan alltid något som blir fel vid påmastning. Jag ställde frågan till maken om han var säker på att masten stod i rätt hack i mastfoten. Jadå blev svaret. När vanten var på plats och lyftslingen bortplockad hittades ett foto i mobilen som visade något annat. Genom att slacka fullt på alla vant kunde vi lyfta tillräckligt mycket för att byta hack.

Nu önskar jag samtliga medlemmar med eller utan båt en fantastisk sommar.   

Med vänlig hälsning
Styrelsen
Ålstens Båtsällskap