NYHETSBREV NOVEMBER 2022

Nu är så gott som alla båtar borta från hamnen och de flesta ligger upptagna på varvet. Vinter, mörker och kyla ligger framför oss med allt vad det innebär för våra båtar på landbacken, men våren är ändå inte alltför långt borta. Sjösättningen startar i april, inte ens ett halvår kvar! Läs på fakturan när din sjösättning är planerad.

Seglarskola 2023
Vi kommer fortsätta med seglarskolan nästa sommar. Till detta behöver vi ledare, instruktörer, funktionärer eller bara någon som har intresse av att hjälpa till så vi kan genomföra detta igen. Tidpunkten är veckorna runt midsommar och vill du eller känner du någon som är intresserad att medverka så skicka ett mail till info@alstensbs.nu med rubriken Seglarskola 2023. Deltagaranmälningar återkommer vi med senare.

Bastun avstängd vissa tider
Riksidrottsförbundet uppmanar sina medlemmar och idrottsförbund att minska användandet av el. Vi måste såklart dra vårt strå till stacken och av den anledningen har vi beslutat att, som ett första steg, hålla bastun öppen endast fredag – söndag. Övriga dagar är den stängd, och kan sålunda inte bokas. Eftersom detta betyder att antal ”bastupass” minskar betydande så tänk på att boka av i tid så att någon annan kan få glädjas av ett bastubad. Icke nyttjad bokning kan komma att debiteras.

El på varvet
Vi har bytt ut el-skåpen som sitter utmed staketet till nya skåp. De har samma funktionalitet som tidigare men med färre uttag, vilket gör att vi måste samsas om dessa framför allt i vår.

Vi har beslutat att följande gäller angående el-användning på varvet:
Batteriladdning får ske under max 2 dygn. Vid laddning ska kabeln märkas ”laddning
pågår” samt datum för inkoppling.

  • Vid annan användning får kabel endast vara ansluten när arbete pågår och någon finns närvarande.
  • Uttag 6 A är främst avsett för laddning.
  • Uttag 10 A aktiveras genom att trycka på gröna knappen (nya elskåpen) och är då på i 4 timmar.

El-användning som inte följer dessa regler kommer att kopplas ur.

Sjösättning 2023
Visserligen inte aktuellt just nu men ändå bra att ha koll på. Planerad sjösättningsvecka för din båt finns angivet på ÅMT:s faktura från upptagningen. De datum som anges på vår hemsida är vägledande men då gränserna på varvet inte är exakta så gäller ÅMT:s uppgifter.

Grindar låsta
Under perioden 16 november till 31 mars är samtliga grindar låsta dygnet runt för att förhindra obehöriga på varvet. Har du inte en nyckeltagg så beställ en via hemsidan.

Nya y-bommar
200-bryggan, den utmed strandkanten, kommer i vinter att få y-bommar i hela sin längd. Det är 14 nya y-bommar som kommer monteras. Om någon hamnplats påverkas så blir den berörda medlemmen kontaktad under arbetets gång.

Kärror och vagnar
För att försvåra stölder på varvet har vi beslutat att de kärror och vagnar som står på bryggorna sommartid nu ska stå inlåsta i mastskjulet vintertid. Se därför till att ställa tillbaka dem där efter användandet. Vi misstänker att de användes vid motorstölderna i våras.

Diverse råd och ”pekpinnar”

  • Fäst inte linor till täckningen i båtens stöttor
  • Ta hem förtöjningslinor från bryggan
  • Lösa stegar skall vara fastlåsta (förhindra inbrott bland båtarna)
  • Håll koll på båtens täckning i vinter, framför allt efter snöfall och hårda vindar
  • Dunkar som är tyngder till täckningen får endast vara fyllda med vatten
  • Behöver du någon service på båten så boka det nu, sen kan det vara för sent
  • För att förhindra stölder så gör din båt så ointressant som möjligt för obehöriga

Ordförande har ordet
En vädjan till kommande år. Vet ni att ni av olika skäl inte kommer att ta upp båten på varvet ett år måste ni meddela både ÅBS och ÅMT. ÅBS behöver informationen för planeringen av vinterplatser. ÅMT behöver det för sin planering av själva upptagningen. ÅMT ska inte behöva lägga tid på att försöka få tag på båtägaren i tron om att båten ska tas upp av dem. Det gäller även om båten kommer tillbaka nästföljande år.

Ombord på min båt har vi nästan alltid högläsning en stund på kvällen. Det är en otroligt mysig tradition. Nu när julen närmar sig tänker jag därför tipsa om några böcker som vi har återkommit till flera gånger.

Nu seglar Pip-Larsson av Edith Unnerstad är en bok som hängt med sedan jag var liten. Jag undrar fortfarande vilka några av naturhamnarna är i verkligheten.

Böckerna om Bälon av Sofia Hedman är för de lite yngre barnen men även vuxna får sig ett skratt. Uttrycket, efter vind kommer regn, kan alla känna igen sig i.

Det hände på Skansen av Jonas Wahlström är en samling helt galna historier om bl.a. ormen i tvättmaskinen och åsnorna på motorvägen. En sak är säker, hans fru måste vara tålig.

En bok som troligen är svår att få tag på men väldigt rolig är Öden och äventyr till sjöss. Den gavs ut av Sjöförlaget i samverkan med Sjöassistans. En favorithistoria är Skepparen som svajmastartist.

Till sist ett tips på ett strategispel för två personer, Genial. Det enda felet är att den vuxne sonen slår mig nästan varje gång.

Med vänlig hälsning
Styrelsen
Ålstens Båtsällskap