NYHETSBREV APRIL 2023

Sjösättningen har startat! Äntligen!

www.alstensbs.nu → www.alstensbs.se
Nu har vi helt bytt till en svensk domän. Hemsidans adress är www.alstensbs.se och mailadressen info@alstensbs.se. Den gamla mailadressen fungerar ett tag till men kommer försvinna.

Årsmöte 23 mars
På årsmötet samlades knappt 30 personer och hölls i restaurangen på Kungl. Drottningholms golfklubb. Protokoll från årsmötet finns tillgängligt på Mina sidor under fliken Filer.

Bastun öppnar
Nu öppnar vi bastun igen för alla medlemmar. Startdatum är den 28 april. Bokningar görs i Gula huset och där finns även instruktioner och basturegler.

Tidningen Båtliv
Som medlem i ÅBS får du tidningen Båtliv som ges ut av Svenska Båtunionen och ingår i medlems-avgiften. På uppmaning av tidningen har vi nu gått igenom vårt register och gjort så att endast ett exemplar skickas ut till familjer med medlemmar på samma adress. Får du fortfarande för många så kolla vem som är adressaten. OBS! Är du medlem i flera båtklubbar så får du normalt en tidning från vardera, såvida du inte meddelar någon av klubbarna. Om du inte får någon tidning alls så beror det sannolikt på en felaktig adress i vårt medlemsregister. Har du flyttat? Glöm då inte att ändra på Mina sidor. Klicka uppe till höger ”Begär ändring av uppgifter”

Sjösättning
Sjösättningen har startat och sker per sektion. Tider per område finns på anslagstavlan på Grindstugan och i ett tidigare mail till samtliga varvsliggare. Där finns uppgift om sjösättningsvecka per område. Båten ska vara klar måndagen den vecka som anges. Häng en fender i fören när båten är klar för sjösättning. Du kan även maila eller sms:a ÅMT när ni är klara för sjösättning. Tänk även på att inte ställa bilen i vägen för sjösättningsarbetet.

Nattvakt
Nattvaktsperioden närmar sig och passa på och boka upp ditt pass på en tid som passar. Nattvakt är viktig för alla medlemmar, stor som liten båt. Vi har alla någon eller några intressanta saker i våra båtar som en oinbjuden besökare kan se ett värde i. Nattvakt bokar du på Mina sidor i BAS under fliken Schema.

Sopor
Mindre sopor, sådana som du vanligtvis lägger i din egen soptunna hemma, kan du slänga i stora soptunnan vid Grindstugan märkt med Hushållssopor. Locket ska gå att stänga så är den full så får du ta med soporna. Alla övriga sopor tar du med själv eller lämnar på ÅBS miljöstation bakom Grindstugan (se nedan). Glöm inte att städa under din båt när du är klar så varvet är snyggt och prydligt när allt är sjösatt.

Miljöfarligt avfall
Det är du som medlem som är ansvarig för att ta hand om ditt miljöfarliga avfall. Det handlar både om att minimera risken att spilla ut ex. färgrester eller avskrapad färg samt om att lämna miljöfarligt avfall på avsedd miljöstation. Oljor, oljefilter, glykol och färgburkar kan du lämna här.

Märketiketter
Varje båt/objekt i klubben skall vara märkt med en etikett, på båtar väl synlig från bryggan, med information om ägare, båttyp samt hamn- och/eller varvsplatsnummer. För de som har båt på varvet ombesörjer ÅMT att etiketten sätts på plats vid sjösättningen. Övriga har fått etiketten hemskickad per post och ska själv sätta på den på båten. Etiketten underlättar identifieringen av ägaren vid eventuell akut händelse och vid kontroller av att rätt båt ligger på rätt plats.

Parkering under sjösättningsperioden
ÅMT behöver mycket svängrum vid sjösättningen. Av den anledningen måste vi undvika att parkera på så att de hindras i sitt arbete. Respektera eventuella skyltar. Lägg gärna en lapp med telefonnummer i rutan utifall någon behöver få tag på dig.

El och vatten på varvet och bryggorna
Vattnet är igång överallt och slangar och eluttag finns i begränsad omfattning. Därför måste vi samsas om dessa. Är du inte på plats så dra ur sladden ur elskåpet och häng tillbaka slangen.

Tips, råd och”pekpinnar”
– Släng rätt sak på rätt plats. Läs på skyltarna i miljörummet vad som ska läggas i respektive kärl.
– Ta bort skräp och annat från platsen där din båt stått under vintern.
– Se till att det finns förtöjningslinor på båten eller på hamnplatsen.
– Täckningsmaterial kan du förvara i båtskjulets fack 1 och 2 (räknat från varvsgrinden).

Ordförande har ordet
Det är konstigt att våren, nåja åtminstone april, kommer som en överraskning varje år. Vi har oftast en lista på saker som ska göras förutom den vanliga vårrustningen. Varför gör vi inte lite under hela vintern utan nästan allt nu? En hel del går ju faktiskt att göra vintertid. Varför sitta och sy nya bäddmadrasser så fingrarna ömmar när det hade kunnat spridas ut under november till mars. Jag tror att den moderna människan är av naturen lat, i alla fall jag. Det ska i alla fall bli skönt att sitta och äta lunch i solen vid mastskjulet. Ni ser, jag är optimist.

Jag hoppas att alla oavsett båt tar sig lite tid att njuta av våren och prata lite med båtgrannarna. Det är ju en av fördelarna med att inte förvara båten på en marina. Jag har provat det en gång. Vi lämnade nyckeln och båten med masten på i september. I maj kom vi till en vårrustad, städad och mastad båt. Det var på ett sätt praktiskt (men dyrt). Däremot var det tråkigt och gör man det jämnt lär man inte heller känna sin båt. Alla båtar har sina egenheter och speciella ljud. När något händer är det lättare att åtgärda om man skött om båten i lugna förhållanden oavsett om det är en vattenläcka, trasig fläktrem eller rullgenua som inte går att rulla in.

Vi ses i vårsolen vid mastskjulet.

Med vänlig hälsning
Styrelsen
Ålstens Båtsällskap

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *