NYHETSBREV AUGUSTI 2023

Sommaren som skulle bli den bästa på många år har enligt många varit den sämsta istället. Varmt i början men sen under semestertid mest blåsigt, kallt och regnigt. Förhoppningen är att hösten blir fin istället. Det innebär även att båtsäsongen närmar sig sitt slut igen, men dessförinnan lite nyheter och information från ÅBS.

Seglarlägren
I sommar har vi haft två mycket lyckade och uppskattade seglarläger för barn. Det var 16 respektive 22 elever som under fem dagar i goda väderförhållanden lärde sig båtliv och hur man seglar. De seglade optimistjollar och fick även vara med om hur det är att kapsejsa med en sådan. Även en långsegling genomfördes till bl.a. Fågelön t.o.r. Det är nu andra året vi genomför dessa läger och redan nu planerar vi hur vi ska kunna gå vidare och utveckla detta till nästa sommar.

Båtbyte
Har du eller funderar du på att byta båt? Glöm då inte att anmäla detta till oss med ett mail till info@alstensbs.se. Är den större eller mindre än nuvarande båt så är det inte säkert att den kan ha samma hamnplats eller varvsplats, så var ute i god tid. Vill du ha service utförd så kontakta ÅMT om detta.

Upptagning
I mitten av september börjar ÅMT med sitt stora arbete att torrsätta våra båtar. Läs mer om hur upptagningen går till på hemsidan, på anslagstavlan på Grindstugan eller det mail som skickas ut till varvsliggare. Glöm inte att innan upptagning överlämna alla nycklar som behövs för att låsa upp och förflytta båten från hamnplatsen till upptagningsrampen.

Trailer och trailerbåt
Innan upptagningen kan starta måste varvsplanen vara iordningställd och fri från trailers och annat som hindrar ÅMT:s arbete. Därför är det viktigt att ni som har trailerplats eller trailerbåt på varvsplan avlägsnar dessa från varvet senast 15/9. En avgift för flytt efter detta datum kan tillkomma för de som ej tagit hand om sin trailer eller trailerbåt. För att hjälpa er att komma ihåg detta kommer vi dessutom skicka ett mail till er.

Arbetsplikt
Vi kommer under hösten genomföra några arbetstillfällen då vi framför allt iordningställer varvsplan och senare ”stänger” hamnen för vintern. De olika tillfällena kommer att medddelas på mail till berörda medlemmar.

Mastkranen
Platsen vid mastkranen är i första hand till för båtar som mastar av eller mastar på. Ibland är det många som vill göra detta och därför är det viktigt att man ligger på platsen under så kort tid som möjligt, och alltid någon på plats. Se till att segel och bom och allt runt omkring är nedtaget så det bara är nedtagning av själva masten som ska göras vid mastkranen. En hjälpande hand är ofta uppskattad vid dessa ibland tunga och komplicerade lyft.

Nattvakt
Du som ännu inte genomfört ditt nattvaktspass passa på och boka det nu så vi har en god bevakning under de mörka nätterna som nu kommer. Vi har och har haft lite aktiviteter av ”pirater” i området som genomför stölder av framför allt bensin i båtar. Hjälp dig själv och dina medlemskamrater så vi slipper sådana tråkigheter framöver. Den gula båt som vid detta skrivande ligger på Pontonens utsida tillhör en ”pirat”. Vi har dessvärre ingen möjlighet att få den förflyttad utan måste hoppas personen själv gör detta. Han är informerad om att den inte får ligga förtöjd där.

Högt vattenstånd och regn
Mälaren har efter allt regnande ett mycket högt vattenstånd. Det innebär att de båtar som inte ligger på flytbryggor kan ha fått sina förtöjningar förändrade. Har du en sådan hamnplats och inte varit ute med din båt på länge så ta en sväng ner och kolla att allt är ok. Det gäller även båtar som inte har självläns och som efter det mycket regnande kan vara i behov av ösning.

Ordförande har ordet
Nu är även min långa segelsommar över. Den har varit om möjligt ännu blåsigare och regnigare än i Stockholm. Trots det har den varit helt fantastisk. Hur är det möjligt? Först och främst trivs vi med varandra och med livet ombord. Vi vet vi att vi inte kan råda över vädret utan det gäller att anpassa sig i stället. Sedan har vi alltid fullt med böcker, spel och godis hos oss i väntan på bättre väder. En gäst- eller klubbhamn får ett stort plus av mig om det finns en bokbyteshylla där man kan byta lästa böcker, återbruk när det är som bäst. Ett av årets mål var Thyborön, vem har inte hört det på sjörapporten. Utanför ligger Nordsjön och sedan hela världen. Vi hade tur med vädret de dagar vi var där och kunde vandra längs den oändliga stranden på utsidan. Några veckor senare var vi glada över att ligga i Göta kanal när Hans släpptes loss.

Jag hoppas att ni inte helt har gett upp båtlivet efter denna sommar. Vädret kan bli alldeles fantastiskt nästa sommar. Innan dess är det smart att se över det som inte fungerat under säsongen.    


Med vänlig hälsning

Styrelsen
Ålstens Båtsällskap

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *