NYHETSBREV NOVEMBER 2023

Nu är snart hamnen tom på båtar och ÅMT har fyllt hamnplan med såväl stora som små båtar. En hel del nya har tillkommit och därför finns både gammal och ny information om vad som gäller på varvet vintertid. Men sjösättningen startar i april, inte ens ett halvår kvar!

Vattnet i hamnen och bastun är avstängd
För att undvika frysskador i våra ledningssystem så har vi stängt av vattnet i hamnen och i bastun. Bad i Mälaren, för de som vågar, är det många som rekommenderar för de som badar bastu.

El på varvet

  • Uttag 6 A är främst avsett för batteriladdning.
  • Elutrustning för t.ex. värme och avfuktning får ej vara inkopplad utan att någon finns närvarande.
  • Uttag 10 A aktiveras genom att trycka på gröna knappen (nya elskåpen) och är då på i 4 timmar.
  • Batteriladdning får ske under max 2 dygn. Vid laddning ska kabeln märkas med datum för inkoppling. Är det färdigladdat så dra ur kabeln så någon annan kan ladda.
  • Vid annan användning får kabel endast vara ansluten när arbete pågår och någon finns närvarande.

El-användning som inte följer dessa regler kommer att kopplas ur.

Grindar och toaletter låsta
Under perioden 16 november till 31 mars är grindar, toaletter och dusch låsta dygnet runt för att förhindra obehöriga på varvet. Du låser upp med nyckeltagg, så har du inte en sådan så beställ en via hemsidan.

Kärror, vagnar och stegar
För att försvåra stölder på varvet kommer vi fortsätta att ha kärror och vagnar som står på bryggorna sommartid inlåsta i mastskjulet vintertid. Se därför till att ställa tillbaka dem där efter användandet. Se även till att stegar är låsta och därmed icke användbara. Hittar vi olåsta stegar tar vi hand om dem och låser fast dem i skjulet för täckmaterial. Saknar du en stege så kolla där först. Finns den där så kontakta någon i styrelsen så låser vi upp låset.

Ta hem linor och förtöjningsmaterial
Nu är det läge att ta hem och se över båtens linor och förtöjningsmaterial. Linor tvättas lämpligast i tvättmaskin i 40-60 grader. Fjädrar och schackel kan vara bra att kolla så de håller för minst en säsong till. Vissa hamnplatser är mer utsatta för vind och våg och här krävs en bra koll på materialet. Kommer du inte åt linorna ute på en ponton eller stolpe så kan du alltid använda ÅBS roddbåt som ligger längst in på 300-bryggan.

Inloggning i BAS (Mina sidor)
Tycker du det är svårt att komma ihåg användarnamn och lösenord för att logga in så kan du använda BankID. Fungerar inte det för dig så behöver vi komplettera dina medlemsuppgifter med ditt personnummer. Maila i så fall detta till info@alstensbs.se och ange ditt medlemsnummer.

Diverse råd och ”pekpinnar”

  • Fäst inte linor till täckningen i båtens stöttor
  • Ta hem förtöjningslinor från bryggan
  • Håll koll på båtens täckning i vinter, framför allt efter snöfall och hårda vindar
  • Håll koll på dina grannars båtar när du ändå är på plats
  • Dunkar som är tyngder till täckningen får endast vara fyllda med vatten enligt den information vi fick vid senaste miljöinspektion
  • Behöver du någon service av ÅMT på båten så boka det nu
  • Ser du något hål i staketet eller något annat som bör åtgärdas så meddela oss via info@alstensbs.se

Ordförande har ordet
Kommer ni ihåg hur ni gör utan elektroniska hjälpmedel? Har ni ens papperskort med om elektroniken plötsligt inte fungerar. Förlitar ni er helt på bogpropellern eller kan ni konsten att köra på spring? Det fungerar även i mycket kraftig vind när bogpropellern kanske inte orkar. Vet ni att det finns ett rätt och ett fel sätt att fästa linan på en knap? Sitter den fel och har varit utsatt för påfrestning kan den bli svår att lossa i en kritisk situation. En paddel och ett ankare kan vara skillnaden mellan en jobbig situation och en farlig situation. Har era barn lärt sig ro i olika vind- och vågförhållanden innan ni hängde på en snurra på jollen? Vad jag vill få fram är att om man kan grunden är man trygg även när saker inte fungerar som tänkt. Är man trygg blir båtlivet så otroligt mycket härligare för hela besättningen.

Nu är det mörkt, kallt och blött. Jag hoppas därför att de flesta har fått upp sina båtar och nattat dem för vintern.

Med vänlig hälsning

Styrelsen
Ålstens Båtsällskap

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *