NYHETSBREV DECEMBER 2021

Båtsäsongen är över för de flesta av oss och båtarna ligger upptagna på varvet i väntan på nästa säsong. Upptagningen har gått bra för Benny och Marika men en lite bättre nyckelhantering ser de fram emot nästa gång. Glöm inte att lämna alla nycklar till båten så de inte bara kan starta den utan även låsa upp eventuella bygellås till kättingar o.likn.
I början av november skadades Stora grinden så allvarligt att den inte kunde öppnas och stängas som vanligt, men det är åtgärdat provisoriskt i väntan på reparation.

Täckningar
Ta för vana att gå ner och titta till båten då och då. Särskilt om den har en vindutsatt plats och det har varit blåsigt några dagar. Nu när det kommer snö så kolla även efter snöfall och försök gärna ta bort snö från presenningen så trycket lättar. Titta gärna till grannens båt samtidigt. Många har fyllda plastdunkar för att hålla täckningen på plats. De kan i vinden stå och gunga så illa att öljetterna i presenningen går sönder eller att de slår mot båten och skadar den. Bäst är att ha långa snören/linor så dunkarna står på marken. Se även till att du inte har förankrat några linor i stöttorna då en fladdrande presenning kan ta med sig en stötta och få båten att tippa.
Förrådet för täckningsmaterial kommer rensas i vinter så se till att du ta inte har överblivet, kasserat eller omärkt material liggande där.

Förtöjningsgods
Nu när alla båtar ligger uppe så är det läge att ta hand om förtöjningsmaterialet. Det mår bäst av att ligga i ett torrt utrymme vintertid. Glöm inte heller de ”gubblinor” som finns. Linor, fjädrar och annat förtöjningsgods riskerar annars, förutom snubbel- och stöldrisken, att hindra eller försvåra eventuella arbeten i hamnen inför nästa säsong.

Eluttag
Det finns ett begränsat antal eluttag på varvet som vi måste samsas om. Några av dessa är särskilt till för underhållsladdning av batterier under 1 till 2 dagar. Om du använder ett sådant så sätt gärna en lapp vid kontakten så att din båtgranne vet när och varför kontakten sitter i. Inkoppling av värme, avfuktare eller fläktar är icke tillåtet och omärkta kontakter som suttit i ett antal dagar kan komma att kopplas ur.

Vissa elskåp är av dålig kvalité och kommer bytas så snart som möjligt.

Byta båt, båtplats, varvsplats m.m.
Kommer du byta båt, har du bytt eller önskar du byta hamnplats så gå in på Mina sidor och anmäl detta så snart som möjligt. Har du sålt båten eller av andra skäl inte behöver din varvs- eller hamnplats längre så meddela oss det på info@alstensbs.nu så snart som möjligt, gärna nu innan årsskiftet så din årsfaktura blir korrekt. 
Detta gäller naturligtvis även för dig som söker hamn- eller varvsplats 2022. Vi har startat med hamnplatserna och ju tidigare du meddelar oss desto lättare och bättre blir vår arbete. Kommer du sent riskerar du att inte kunna få ditt önskemål tillgodosett.

Sjösättning 2022
Din båt sjösätts efter ett schema som bygger på var den är placerad på varvet. På fakturan från ÅMT står en preliminär sjösättningsvecka för din båt. Du kan även läsa om det på Grindstugans anslagstavla och självklart på hemsidan.

Mina sidor och BAS-systemet
Nu finns möjlighet att logga in med BankID. För detta krävs att personnummer med de fyra sista siffrorna finns registrerat. På hemsidan under rubriken Aktuellt just nu finns instruktioner hur du gör.

Det administrativa systemet BAS som vi använder kommer att uppdateras i mitten av februari och två-tre veckor framåt. Av den anledningen kommer även Mina sidor vara avstängt under denna period. Vi återkommer när vi vet exakta tider.

Seglarläger
Vi arbetar nu för att kunna återuppta de populära seglarlägren i juni för barn. Till detta kommer vi behöva hjälp från er medlemmar och föräldrar med både smått och gott. Är du intresserad av att hjälpa till skicka ett mail till Magnus Skoog på info@alstensbs.nu. Vi har även behov av optimistjollar så har du en du kan låna ut, skänka, sälja så kontakta Magnus. Läs mer om lägren på hemsidan.

Pekpinnar” och råd
– Kolla din täckning lite då och då
– Ta in dina förtöjningslinor
– Anmäl båtbyte/ändrad hamnplats m.m. snarast
– Kolla att du har korrekt uppgifter för dig och båten på Mina sidor.
– Titta på fakturan från ÅMT när din båt är planerad för sjösättning

Ordförande har ordet
Vi är nästan i mål med ren båtbotten för alla med hamnplats i ÅBS. De som inte är klara är fem stycken där det skett båtbyten under säsongen. Det känns otroligt skönt att veta att vi har kontroll vid en miljöinspektion.

Nu har de flesta av oss packat in våra båtar för vintern. För en del kommer inte båtlivet tillbaka förrän om ett antal månader. För oss andra finns ständigt pågående projekt, reparationer eller förbättringar. Själv hoppas jag att tomten kommer med några båtrelaterade klappar. Jag håller även på att läsa på om och drömma mig bort till gemytliga danska hamnar i Lilla Bält. Då ingår även en plan att på vägen besöka hamnar längs med Ostkusten som vi aldrig besöker under högsäsong, t.ex Visby eller Borgholm. En bok jag ska läsa om igen är Vi de drunknade av Carsten Jensen, kanske ett julklappstips till någon.  

Jag önskar er alla en riktigt skön vinter och en god jul.

Må gott