NYHETSBREV MAJ 2023

Värmen är åter och båtsäsongen kan börja på allvar. I Nyhetsbrevet här kan du läsa om 6 juni, medlemsmötet och en hel del annat

Bryggfest 6 juni
Nu dukar vi upp på bryggan för den traditionella bryggfesten den 6 juni för er medlemmar. Vi börjar klockan 18 och då serveras en välkomstdrink. Därefter börjar vi grilla för att sen gemensamt äta middag på bryggan vid mastskjulet. Dryck till middagen får du ta med hemifrån. Vi räknar med ca 130 personer vilket kräver att ”det finns hjärterum för stjärterum” på bryggan, d.v.s. inga bordsreservationer görs och lämna plats för de som vill inta sin middag. Efter kaffet vidtar underhållning och den blir likt förra året vilket innebär att Rooftops står för kvällens musik.

Anmälan till festen görs på hemsidan under fliken Verksamheter. Vi välkomnar medlemmar och dess familj med max 4 pers/medlem. Anmälan är öppen t.o.m. 26 maj för sen behöver vi tid att förbereda med mat och dryck. Vill du hjälpa till med förberedelser och/eller under kvällen skicka ett mail till info@alstensbs.se med rubriken ”Magnus”.

Hjärtligt välkomna

Seglarlägret
Seglarlägret 15-19 juni har fortfarande några platser kvar. Anmälan görs på hemsidan under fliken Verksamheter. För lägret i augusti kan du göra en anmälan men då blir det en köplats.

Låsta toaletter
Vi har beslutat att sätta lås på toaletterna och duschen så att de endast kan nyttjas av medlemmar med nyckeltagg. Anledningen är att bl.a. de så kallade ”piraterna” kommit på att de kan använda dem när de har behov. De öppnas med nyckelbrickan (inga koder).

Hjärtstartare
Vi har installerat en hjärtstartare som är placerad i klubbrummet, rummet på gaveln mot sjön i huset som har toaletter. För att komma åt den krävs en nyckeltagg, men vi anser ändå att det är viktigt att det finns hjärtstartare på området. För det mesta finns alltid någon på området med nyckeltagg.

Medlemsmöte
Den 3 maj hade vi ett medlemsmöte på varvsplan. Vädret var inte det bästa men ett tjugotal medlemmar kom och ställde frågor och gav sina synpunkter. Ett flitigt diskuterat ämne var nattvakten. Många var bekymrade över den minskade nattvaktsbokningarna som skett senaste året. Nattvakten är viktig och ett effektivt sätt att hindra stölder och inbrott i våra båtar, så boka din nattvakt så vi får ha en trygg hamn för våra båtar.

Ett annat ämne var möjligheten till utlåning/uthyrning av platser där hamnplatsinnehavaren inte har sin båt på plats under en viss tid. Vi har i avtalet med Stockholms Stad förbjudits att hyra ut i andra hand och därför är detta inte tillåtet. Samma avtal reglerar varvsplan som enligt avtalet skall vara fritt från ”varvsliggare” efter 31/5 och endast ett fåtal trailar tillåts. ÅMT har ett eget avtal med Stockholms Stad. Vi gör därför stickprovskontroller under året för att kontrollera att rätt båt ligger på rätt plats.

Sommarstängt
Kansliets verksamhet har sommarstängt fr.o.m. midsommar och personer i styrelsen har jourveckor av mail och vid akuta ärenden. Behöver du en nyckelbricka så se därför till att beställa den snarast så att du får den innan sommaren. Beställning gör du på hemsidan.

Ordförande har ordet
Vatten är en förutsättning för vårt båtliv. Efter ett helt livs båtägande har jag lärt mig att vatten spelar stor roll efter sjösättning. Kommer det kylvatten vid första motorstart? Läcker det underifrån, trasig genomföring, otät propelleraxel eller glömd impeller? Läcker det uppifrån, otät träruff eller trasiga o-ringar på luckor? Läcker det inifrån, vattenpump eller slangkopplingar? Detta var ett axplock från mina egna båtar, ni kan säkert komma på en mängd andra anledningar. Årets problem var dåligt tryck i tryckvattnet. Det brukar lösa sig genom att pumpa in luft i hydropressen. Icke i år. Lösningen denna gång var att släppa ut luft i stället. Samma symptom men två motsatta lösningar. När jag hade ett annat problem sa en klok man på varvet att jag inte ska fundera så mycket. Jag gör som han säger, är nöjd med att vattnet nu fungerar. 

Jag hoppas att ni alla får en härlig båtsommar med alldeles lagom väder. 

Med vänlig hälsning
Styrelsen
Ålstens Båtsällskap

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *