Även om sommaren inte riktigt är slut så är det faktiskt bara några veckor kvar till att upptagningen av våra båtar startar. De som är direkt berörda med varvsplats, trailerplats och trailerbåtplats har fått ett särskilt mail om detta, så här finns lite andra nyheter och information från ÅBS.
Bad från bryggor och i hamnbassängen
Bad är absolut förbjudet i hamnbassängen och hamninloppet. Båtföraren som befinner sig på väg ut/in i hamnen måste ha fullt fokus på att framföra sin båt på ett säkert och ansvarsfullt sätt inför tilläggningen eller avfärd. Finns det då badande personer i dess närhet riskeras både person- och sakskador att ske. Särskilt besvärligt är det vid inloppet då det ofta är skvalpigt och hastigheten låg och därmed begränsad manöverbarhet. ÅMT hanterar både medlemmars båtar och externa kunder, och de externa förväntar sig inte badande i hamnen. ÅMT behöver i sin verksamhet under sommaren kunna bogsera båtar till och från deras serviceplats eller servicepontonen utan störande moment.
De stegar som finns där idag är ditsatta för att användas som räddningsstegar. Vi vill därför be er medlemmar att sprida denna information till nära och kära och påpeka detta för badande. Hamnen och varvet funnit här i snart 100 år med sin verksamhet och vad som under dessa år samlats på botten och som sen virvlar upp när båtarna kör runt vill man nog inte veta.
Vi kommer förtydliga detta förbud med skyltar och senare även se över hur vi ytterligare kan förhindra att locka till bad i vårt hamnområde.
Upptagning
I mitten av september börjar ÅMT med sitt stora arbete att torrsätta våra båtar. Läs mer om hur upptagningen går till på hemsidan, på anslagstavlan på Grindstugan eller det mail som skickas ut till berörda båtägare med varvsplats. Glöm inte att innan upptagning överlämna alla nycklar som behövs för att låsa upp och förflytta båten från hamnplatsen till upptagningsrampen.
Båtbyte, båtkö
Har du eller funderar du på att byta båt? Glöm då inte att anmäla detta till oss med ett mail till info@alstensbs.se. Är den större eller mindre än nuvarande båt så är det inte säkert att den kan ha samma hamnplats eller varvsplats, så var ute i god tid.
Står du i kö för hamnplats så fundera på hur aktuellt det är med din ansökan. Är det några år framåt så behöver du inte stå i kö och kanske måste tacka nej från gång till gång. Din plats i kön bestäms ju av den dag du ansökte om medlemskap, så när det blir aktuellt så ställ dig i kö. I dagsläget behövs det 8-10 års medlemskap för att bli aktuella när en hamnplats blir ledig.
Kamerabevakning
Vi arbetar med att säkra varvets staket med kamerabevakning kopplat till larmcentral. Om alla leverans- och installationstider håller kommer detta vara i drift under hösten. Vi har valt att i första hand bevaka staketet då de större och mer omfattande stölderna skett denna väg.
Slangar i hamnbassängen
I sommar har det hänt att slangar flutit upp i hamnbassängen. Det är vattenslangarna som förser bryggorna med vatten och de har av någon anledning lossat från botten. Vi håller nu på med dykare som ska se till att de återigen förankras på botten. Dessa slangar är främsta anledningen till att ankring är förbjudet i hamnbassängen och djupgående båtar inte kan ligga i hamnen.
Trailer och trailerbåt
Innan upptagningen startar måste varvsplanen vara iordningställd och fri från trailers och annat som hindrar ÅMT:s arbete. Därför är det viktigt att ni som har trailerplats eller trailerbåt på varvsplan avlägsnar dessa från varvet senast 14/9. En avgift för flytt efter detta datum kan tillkomma för de som ej tagit hand om sin trailer eller trailerbåt. För att hjälpa er att komma ihåg detta har vi dessutom skicka ett särskilt mail berörda medlemmar.
Arbetsplikt
Vi kommer under hösten genomföra några arbetstillfällen då vi framför allt iordningställer varvsplan och senare ”stänger” hamnen för vintern. De olika tillfällena kommer att meddelas på mail till berörda medlemmar.
Hamnen vid mastkranen
Platsen vid mastkranen är i första hand till för båtar som mastar av eller mastar på. Ibland är det många som vill göra detta och därför är det viktigt att man ligger på platsen under så kort tid som möjligt, och alltid någon person på plats. Se till att segel och bom och allt runt omkring är nedtaget så det bara är nedtagning av själva masten som ska göras vid mastkranen. En hjälpande hand är ofta uppskattad vid dessa ibland tunga och komplicerade lyft.
Platsen mitt emot mastkranen är till för i- och urlastning och båtägaren måste vara tillgänglig på plats, ingen ”långtidsparkering” med andra ord.
Nattvakt
Du som ännu inte genomfört ditt nattvaktspass passa på och boka det nu så vi har en god bevakning under de mörka nätterna som nu kommer.
Med vänlig hälsning
Styrelsen
Ålstens Båtsällskap