Så sakteliga töms hamnen på båtar och varvsplanen fylls på inför vintern, men än så länge har träden kvar sina löv i fina höstfärger. Inför vintersäsongen har vi fixat till en del för att underlätta för både er medlemmar och oss i styrelsen, och dessutom ökat säkerheten på varvssidan.
Kameror med bevakningstjänst
Vi har anlitat Securitas för att nattetid bevaka varvet och förhindra obehöriga på området. De har satt upp kameror för bevakning av stängslet från Grindstugan till Mastskjulet. Denna sträcka av staketet är den del där inbrotten som skett kommit ifrån. Vi hoppas att detta i första hand skall avskräcka och i värsta fall avbryta stölder i våra båtar. För att minimera falsklarm så ber vi er därför att inte vistas på varvet och arbeta på båtarna nattetid.
Ökad belysning
I samband med kamerainstallationerna har vi även förbättrat belysningen på varvet, även det för att öka säkerheten. Det märks säkert om du promenerar förbi nu på sena eftermiddagar och kvällar.
Grindar och toaletter låsta
Från och med måndagen den 14 oktober är grindar och toaletter återigen låsta dygnet runt för att förhindra obehöriga på varvet. Du låser upp med nyckeltagg, så har du inte en sådan så beställ en via hemsidan.
Nya informationsskyltar
Vi har låtit tillverka skyltar som ska underlätta för både er medlemmar och oss i styrelsen. Det är t.ex. tydliga platsanvisningar för trailers och trailerbåtar, p-skyltar, varning för båtupptagning, toalettanvisning m.fl. Det kommer vartefter sättas upp fler i området som förhoppningsvis ska bringa lite ordning och reda runt omkring i vårt område.
Vatten året runt
Tillgången på vatten på varvet har alltid varit diskuterad. Eftersom ledningarna hänger i luften så är frysrisken stor och därför stängs det av ”tidigt” och sätts på ”sent”. Vatten året runt finns sedan tidigare vid stora stolpen mitt på varvsplan (eluppvärmt). Vi har nu kopplat på en ny ledning på denna med en tappkran vid lådan med oljelänsar vid mastkranen. Även den ska vara igång året runt och där skall det finnas en extra lång slang att använda. Nästa del i detta projekt är att dra en likadan ledning till övre delen av varvet också, men av tidsskäl får det vänta till nästa säsong.
BankID för inloggning till Mina sidor i BAS
Som vi informerats om tidigare så kommer inloggningen från årsskiftet endast ske med BankID. Kan du använda det idag så behöver du inte läsa mer om detta.
”Båtriksdagen 2023 beslutade om att personnummer blir obligatoriskt i BAS från och med 1 januari 2025. Anledningen till att göra personnummer obligatoriskt är att Svenska Båtunionen, båtförbunden och båtklubbarna behöver öka den personliga integriteten i BAS och förenkla arbetet. Anledningen är att säkra integritetsskyddet för registrerade personer och underlätta båtklubbens arbete med medlemsregistret.”
För att detta ska kunna ske måste vi ha registrerat ditt födelsedatum och de fyra sista siffrorna, vilket det senare inte gjorts rutinmässigt. För att rätta till detta behöver du logga in på Mina sidor med användarnamn och lösenord och uppge dina fyra sista siffror. Hur det går till finns beskrivet i en i mailet bifogad pdf.
Årets sista nattvaktpass
Har du ännu inte gjort ditt nattvaktspass så finns det fortfarande möjlighet att göra detta. Hösten är mörk och tyvärr en lockande tid för obehöriga ”gäster” i hamn och på varv
El på varvet
- Uttag 6 A är främst avsett för batteriladdning.
- Elutrustning för t.ex. värme och avfuktning får ej vara inkopplad utan att någon finns närvarande.
- Uttag 10 A aktiveras genom att trycka på gröna knappen (nya elskåpen) och är då på i 4 timmar.
- Batteriladdning får ske under max 2 dygn. Vid laddning ska kabeln märkas med datum för inkoppling. Är det färdigladdat så dra ur kabeln så någon annan kan ladda.
- Vid annan användning får kabel endast vara ansluten när arbete pågår och någon finns närvarande.
El-användning som inte följer dessa regler kommer att kopplas ur.
Dunkar som tyngder till pressening
Vid rundvandring med Stockholms Stads Miljöförvaltning noterades att det förekommer dunkar med en vätska som inte är tillåtet. Vätskan i dunkar får endast innehålla vatten (spolarvätska, glykol eller annat antifrysmedel är inte tillåtet). Finns fortfarande sådana vätskefyllda dunkar vid nästa inspektion riskerar vi onödiga böter.
Kärror, vagnar och stegar
För att försvåra stölder på varvet kommer vi fortsätta att ha kärror och vagnar som står på bryggorna sommartid inlåsta i mastskjulet vintertid. Se även till att stegar är låsta och därmed icke användbara. Hittar vi olåsta stegar tar vi hand om dem och låser fast dem i skjulet för täckmaterial. Saknar du en stege så kolla där först. Finns den där så kontakta någon i styrelsen så låser vi upp låset.
Ta hem linor och förtöjningsmaterial
Nu är det läge att ta hem och se över båtens linor och förtöjningsmaterial. Linor tvättas lämpligast i tvättmaskin i 40-60 grader. Fjädrar och schackel kan vara bra att kolla så de håller för minst en säsong till. Vissa hamnplatser är mer utsatta för vind och våg och här krävs en bra koll på materialet. Kommer du inte åt linorna ute på en y-bom eller stolpe så kan du alltid använda ÅBS roddbåt som ligger längst in på 300-bryggan.
Med vänlig hälsning
Styrelsen
Ålstens Båtsällskap